Een paar maanden geleden dacht partner een muis te zien lopen in de kamer. Een flits.
We gingen op onderzoek naar bewijzen, maar konden niks vinden. En waar zou die vandaan gekomen zijn? Tenslotte zagen we een gaatje in de hoek van de kamer naar buiten. Is er gewoon door hout heen geknaagd. Achteraf viel het kwartje: het geluid dat we wel vaak hoorden, was dat knagen natuurlijk. En wij maar denken, dat het van buiten kwam, echt van buiten.
We hebben purschuim in het gat gespoten, in de hoop dat de muis buiten was, en niet binnen.

Maar ja, later hoorden we, vooral ’s nachts, gekras in de slaapkamer. En nog wat later zag ik papiersnippers op de grond bij die boekenkast. En ja hoor, achter een rij boeken was een nestje gefabriekt van papiersnippers van vooral afschriften. Hier en daar waren boeken aangetast. Naast het nestje een heel kleintje dood. In het nestje drie jonkies, gezellig krioelend. Die hebben we maar zwemles gegeven.
Moeder muis ontbrak echter nog. We hebben vallen gezet, maar dat hielp niet. We hebben muizengifkorrels op een schoteltje gelegd bij ‘hotspots’. Die werden wel gegeten, maar de volgende keer weer. We vroegen ons af of die korrels wel echt gif bevatten. En toen…..er werd een muis gevangen in een val. Maar geen grote, althans niet een muis die het predicaat ‘moeder’ zou kunnen krijgen.

We horen nog steeds geluiden die op de aanwezigheid van muizen duiden. We gingen over op ander geschut: lijmmatten. Je legt zo’n matje op de grond in de loop van de muis, en wacht af. En warempel: na enige tijd al hoorden we gekerm. Een muisje probeerde van de mat af te komen, maar dat lukte niet. Zat eraan vast geplakt. Muisje er vanaf getrokken, matje weer neergelegd, en een paar uur later de tweede muis die niet los kon komen.

Daarna werd het stil. We hopen van de muizen af te zijn. De beestjes zelf zijn niet het ergste, maar ze leggen overal hun poepjes neer. Op bepaalde plekken hele concentraties. En ze maken alles dat door te knauwen is kapot.

We hebben in ieder geval weer flink gesopt links en rechts. Ook nuttig.