Afgelopen zaterdag 31 mei was het voor het laatst toegestaan om in het Londense openbaar vervoer alcohol te drinken. Dat openbaar vervoer moet je vooral lezen als: de metro. Burgemeester Boris Johnson wil een daad stellen om het vandalisme terug te dringen. Degenen die nog wel eens van een lekker pilsje onderweg houden, riepen op om van deze laatste dag er een feestelijke drankdag van te maken. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. De metro’s stroomden vol. Zo vol dat bepaalde lijnen uit veiligheidsoverwegingen moesten uitvallen. Jammer dat sommige personen vandalistische acties uithaalden, en dat er op een bepaald moment vechtpartijen uitbraken, want deze oproep mag ik wel.

Zo moet per 1 juli de horeca rookvrij zijn. Grotere horecagelegenheden hebben vaak nog wel de mogelijkheid om ergens een ruimte te creëren waar notoire rokers kunnen zitten (uiteraard zonder bediening, want het personeel moet rookvrij kunnen werken; daar gaan de nieuwe gokhollen ontstaan want die kunnen geen pottenkijkers gebruiken), maar de kleinere gelegenheden hebben die mogelijkheid niet. Er wordt met name door deze groep dan ook gevraagd om uitstel (eventueel afstel) van het rookverbod per 1 juli.

Ik denk niet dat Ab Klink daar oren naar zal hebben. Ik roep elke roker dan ook op om 30 juni, de laatste dag dat er nog gerookt mag worden in de kroeg, zoveel te gaan roken in de kroeg of binnen welke horecagelegenheid dan ook, dat de niet-roker weken later nog niet wil binnen komen omdat het ‘zo stinkt naar de rook’.

Ik rook zelf niet, maar de manier waarop de roker de laatste tijd hoe langer hoe meer als een paria wordt behandeld, bevalt mij totaal niet. Je mag vaak niet eens meer bij je eigen vrienden thuis roken. terwijl ik me de tijd nog kan herinneren dat bij feesten en verjaardagen een glas met sigaretten erin op tafel stond met lucifers en asbak ernaast.

De consequentie is dat iedereen buiten staat te roken, dat moeders in de ene hand een sigaret hebben en met de andere de kinderwagen voortduwen….Kijk, dat zijn dingen waar ik dan weer vraagtekens bij plaats…..