Het optreden van Runrig vrijdagavond 18 juli grepen we aan om een lang weekend weg te zijn. Runrig trad op in Gelsenkirchen, maar het lukte niet om daar een geschikte slaapgelegenheid voor vier personen te vinden. Of de kamers waren al volgeboekt, of de prijs per kamer ging ons budget te boven. Bottrop, een plaatsje zo’n 10 km van Gelsenkirchen vandaan, bleek een prima alternatief te bieden: Hotel Brauhaus. Het hotel is een familiehotel; zeer vriendelijk en behulpzaam personeel, en een prima ontbijt.

Bottrop zelf heeft niet zoveel te bieden. Er is een winkelstraat waarin onder andere twee eetgelegenheden zich bevinden, soort lunchrooms, want wie ’s avonds in Bottrop uit eten wil gaan komt bij de Italiaan uit. Iets anders is er niet, of de Burgerking zou een reële mogelijkheid moeten zijn.

Wat er wel is, is een kroeg waar gerookt mag worden. In Duitsland is de horeca in principe ook rookvrij, maar als kroegbaas kun je nog onder het verbod uit komen, als je de klanten lid van een club maakt, in dit geval een rokersclub.

Blog ImageAls klant moet je je naam en adres op een formulier invullen, met handtekening. Het vrijwaart de kroegbaas van sancties; jij mag roken, en je krijgt netjes je consumpties geserveerd. En je krijgt een pasje, als teken van lidmaatschap.

Want zeg nou zelf, wat is er tegen roken in een café? Onlangs gaf een politieman daar een treffend antwoord op: hij had nog nooit iemand hoeven verbaliseren die te veel gerookt had, wel omdat die te veel alcohol gedronken had.