Op een steenworp afstand van Gelsenkirchen ligt Bochum. Bochum ligt in het hart van het mijnwerkgebied. We hebben daar het mijnwerkersmuseum bezocht, in Duitsland het Bergbau Museum genoemd.

Blog Image

De uitzichtplatformen op 50 m hoogte en op 62 m hoogte boven het museum zijn een kenmerkend symbool van Bochum voor de bezoeker. De geschiedenis van het mijnwerkgebeuren wordt getoond. Diavoorstellingen laten de erbarmelijke omstandigheden zien waaronder de mijnwerkers hun werk moesten doen. Van veiligheidsvoorschriften had men niet gehoord. Er werden zelfs paarden mee naar beneden genomen. Maar je kunt ook genieten van de modernere techniek.

Blog Image

Blog Image

Onder het museum, op zo’n 17 tot 22 m diepte, is het mijnwerken aanschouwelijk gemaakt middels een gangenstelsel van ongeveer 2,5 km lengte. Natuurlijk zijn de gangen en ruimtes onder de grond nu wel heel wat beter gestut, maar je krijgt een goed idee van het hoe en wat. En de materialen, machinerieën, vervoersmiddelen, enzovoorts die gebruikt werden. En de voortschrijdende techniek bij het werken onder de grond. In 2000 werd voor het laatst een mijnwerkwagentje voor het afvoeren van puin gebruikt.

Op het gebied van de steenkool en bruinkoolwinning heeft dit museum het grootste documentatie-archief van de wereld. Niet alleen op het gebied van de historische feiten, maar ook op het gebied van de geboekstaafde overleveringen van de mijnwerkers zelf, en op het gebied van de wetenschap. Men is druk bezig om alles te digitaliseren.

We hebben een lang weekend gehiphopt tussen verschillende steden in wat het centrum van het Ruhrgebied heet te zijn. Bottrop, Gelsenkirchen, Bochum. We zijn zelfs nog naar het Centro in Oberhausen geweest, een winkelmall, zoals er plannen zijn om zoiets ook bij Tilburg te realiseren. Het verschil met een gewoon winkelcentrum is, dat alles nu overdekt is, en dat er een volledige verdieping vol met nog meer winkels en eetgelegenheden bovenop de winkels en dergelijke van de begane grond gebouwd is. Als je er nog niet geweest bent, mis je ook niets. Die plaatsen in het Ruhrgebied dus…..je hebt niet het gevoel dat je door een industrieregio rijdt. Er is veel groen. Gebieden in Nederland, de randstad bijvoorbeeld of neem de weg Utrecht-Amsterdam, zijn veel erger.