Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, lees je op verschillende baby- en peutersites, met voorlezen. Een verhaaltje voor het slapen gaan. Of zomaar tussendoor. Uit verschillende projecten en onderzoeken blijkt dat kinderen aan wie op (zeer) jonge leeftijd voorgelezen is, zich sneller ontwikkelen. En dat kan een succesvolle loopbaan tot gevolg hebben. Ons kleinkind, nog geen 2 jaar oud, heeft zowat vanaf haar geboorte meegedaan met een boekenpretproject. Ze praat je nu al de oren van het hoofd, niet alleen met klanken, maar ook met verstaanbare hele zinnen.

Een paar dagen geleden zag ik op het Journaal een item, waarin dit voorlezen aan heel jonge kinderen weer eens onder de aandacht werd gebracht. Binnen een aantal gemeenten in Brabant wordt een proef gestart: consultatiebureaus gaan kersverse ouders aanspreken op hun al dan niet voorleesgedrag aan hun baby, in samenwerking met de plaatselijke bibliotheek. De bibliotheek biedt de kersverse ouders een gratis lidmaatschap aan. Ik op mijn beurt denk dan: je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn om toch veel voorleesboeken in huis te hebben. Dat een consultatiebureau, gesterkt door de uitkomsten van de verschillende onderzoeken, de ouders wijst op het feit dat zo vroeg mogelijk beginnen met voorlezen goed is voor de ontwikkeling van het kind, vind ik prima. Maar daar moet het bij blijven: de ouders zijn nu op de hoogte. Als ze het beste met hun kind voor hebben, zullen ze hun kind zeker gaan voorlezen.

Er gaan geruchten dat er projecten gestart zijn waarbij de zwangere moeder voorleest aan haar nog niet geboren vrucht. Resultaten zijn nog niet bekend. Er is al wel een boekje dat het aanschouwelijk heeft gemaakt:

Blog Image

Moeder Kip legt eieren die zelf ook weer boekjes zijn. In de buik kun je dus al beginnen met lezen…..Dat één zo’n boekje ‘Het nieuwe ei’ heet, is gewoon leuk.