De Italiaanse jackpot, die inmiddels naar een hoogte gestegen was van 146,9 miljoen euro, is gevallen. Dat is nog eens wat anders dan die schamele 27,5 miljoen euro van de Staatsloterij, of éénvijfde deel daarvan als je een vijfde lot gekocht hebt (de reclameboodschap is nu veranderd, zelf gehoord….).

Ik ben het met de mensen eens die zeggen dat je het winstbedrag beter kan splitsen in kleinere eenheden, zodat er meer mensen zijn die een toch nog steeds respectabel bedrag kunnen winnen. Dat schijnt echter voor het Staatsloterijbedrijf (en de Overheid) juist weer niet goed te zijn, omdat hoe hoger het winstbedrag, hoe meer mensen een lot kopen. Het handelen van de mens staat soms haaks op wat hij vindt/denkt. Je zou verwachten, dat als er meer respectabele prijzen te winnen zijn, dat er wel meer loten verkocht zouden worden, maar dat is dus niet zo……

Ik hoor om me heen, en lees ook: wat moet je toch met zoveel geld? Nou, ik zou wel wat weten. Als mij zoveel geld in de schoot geworpen zou worden, zou ik daar totaal niet moeilijk over doen. (Wees gerust: ik zou het niet allemaal zelf houden. Er zijn bestemmingen…)

Maar ja, zover is het niet…..

Overigens staat dit los van de discussie of je überhaupt wel een lot moet kopen, of je dit nu voor de lol doet of met de stellige verwachting dat je dit keer de hoofdprijs zult pakken. Tenslotte: als je geen lot koopt, kun je van het geld dat je niet uitgegeven hebt, een gezellig terrasje aan het water pikken, of zoiets….