De kogel is door de kerk: we hebben een vlucht geboekt naar Zuid-Afrika, Johannesburg. 29 september vertrekken we. Rechtsstreeks, da’s wel prettig. Slapen kunnen we bij zoon R, die er al enige tijd woont en werkt, en nog tot midden volgend jaar te gaan heeft. Lang gewikt en gewogen, want ja, zoiets slaat toch wel een bres in je liquiditeitssituatie. Je kunt het echter niet laten schieten, nu je daarginds al een soort gids hebt wonen.

Voor de zekerheid een afspraak gemaakt met de GGD, voor eventuele pillen, poeders, inentingen, enzovoorts. DEET, een antimuggenspul, lijkt in ieder geval wel handig te zijn om mee te nemen.

Wegenkaart, plattegrond en infoboekje zijn onderweg. Besteld bij reisboekwinkel.nl. Wat dat betreft loop ik, sinds het verdwijnen van reisboekhandel Atlas in Tilburg, een beetje met mijn ziel onder de arm. Bij de ANWB hebben ze op wegenkaart- en plattegrondgebied de standaarddingen, maar een leuk assortiment is er niet. Ik heb nu iets via internet besteld. Ik had graag de kaarten in mijn hand gehad, om te zien of die aan mijn voorwaarden voldoen. Nu is het afwachten…
Ik had misschien met aanschaffen kunnen wachten tot we op de plaats van bestemming waren, maar dan kun je je van te voren niet alvast oriënteren.

We hebben geen draaiboek. Wat we gaan doen, hangt mede af van de ideeën van zoon R en vriend D, en wat we straks op de kaart en in het boekje tegenkomen. Iets in de trant van een safari is bijna een must.
Er is nauwelijks openbaar vervoer, dus hopen we een autootje te huren. Het links rijden zal wennen zijn, maar als er alleen maar auto’s te huur zijn, waarbij het stuur aan de rechterkant zit, en de versnellingspook links van je, dan wordt dat extra opletten.

We merken het wel…..