Eigenlijk heb ik nooit iets met Theo van Gogh gehad. Ik wist dat hij regisseur was, maar zijn films heb ik nooit gezien, nog steeds niet overigens. Dat hij een interviewprogramma had, ‘Een prettig gesprek’, dat vooral via Amsterdamse TV-zenders vertoond werd, wist ik niet eens.

Onlangs waren wij bij vrienden op bezoek. De zoon des huizes liet ons hun oplossing zien voor de ruimte die al die DVD’s in de kast innemen: ze slaan alles op een server die ze op zolder hebben staan, op, een kabel naar beneden, een kastje dat communiceert met de TV, en hoppa, kies maar wat je wilt zien…..

Al zappend met de afstandbediening langs de verschillende titels, zagen we staan: Theo en Pim. Daar waren we reuze benieuwd naar. Theo van Gogh heeft Pim Fortuyn in zijn programmaserie ‘Een prettig gesprek’ tweemaal geïnterviewd. Deze betrof het eerste interview. Uit 1993 toch alweer. Pim, die toen al ambities had om minister-president van Nederland te worden. Maar dan van een zakenkabinet.

Twee mensen die vermoord zijn om hun denkbeelden, hun uitspraken, en hun daden. Rondom de moord op Pim Fortuyn blijven complottheoriën de ronde doen. De aanleiding voor de moord op Theo van Gogh lijkt duidelijker: zijn verfilming van Submission, naar een statement van Ayaan Hirsi Ali. Ayaan Hirsi Ali, die dezer dagen door verschillende kranten geïnterviewd is, omdat het toch alweer vijf jaar geleden is dat Theo vermoord werd. Ayaan vindt dat Geert Wilders en zijn PVV goed is voor Nederland. Hij voert goed oppositie….daar kun je natuurlijk mee van mening verschillen.

Er wordt sinds de moord steeds meer zwart-wit gedacht. Een Geert Wilders of een Rita Verdonk spelen daar listig op in.

Voorlopig houd ik het toch liever bij de nuance, en het niet over-één-kam-scheren….