Het is wat…..

De vulkaanuitbarsting van de Eyjafjallajökull en de aswolk die later de lucht in geworpen werd, heeft duidelijk gemaakt hoe vanzelfsprekend we sommige dingen vinden: het je verplaatsen van A naar B, de winkels vol spullen. Vliegtuigen moesten noodgedwongen aan de grond blijven. Duizenden gestrande passagiers. Producten uit Verweggistan konden niet verder vervoerd worden, lagen veelal te verpieteren….nou ja, wanneer het versproducten waren. Afspraken die geen doorgang konden vinden. De economie ontregeld.

En dat, terwijl het vliegverkeer op IJsland vrolijk doorging, evenals de vluchten tussen IJsland en de Verenigde Staten. Daar is sinds vandaag verandering in gekomen: het vliegveld van Reijkjavik is gesloten.

Het is net de omgekeerde wereld: het vliegverkeer hier heeft zich weer genormaliseerd. De KLM heeft berekend dat deze aswolk ze per dag zo’n 10 miljoen euro gekost heeft. Kleinere luchtvaartmaatschappijen verkeren in zeer zwaar weer, komen er misschien niet bovenop.

Daar staat tegenover dat onder andere Zwanenburg een paar dagen heeft kunnen genieten van rust en stilte. Eurocontrol heeft berekend dat het niet-vliegen een vermindering van 2,5 miljoen ton CO2-uitstoot tot gevolg heeft gehad. Loesje stelde al voor om voortaan elk jaar een vliegtuigloze dag in te voeren, om de aswolk van IJsland te gedenken….

Gelukkig hebben we de foto’s nog:

(Klik op de plaatjes voor meer foto’s in die serie)