De TomTom die we hebben, is alweer enkele jaren oud. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar op de één of andere manier zijn er de laatste tijd zoveel wegen op de schop gegaan, en significant anders aangelegd, dat, als je niet een beetje bekend bent, de TomTom je een totaal verkeerde richting opstuurt. In onze buurt hoef ik de wegen rondom Eindhoven en Den Bosch maar te noemen. Bovendien worden nieuwe wijken in de grotere steden uit de grond gestampt als zijn het paddenstoelen. Kortom: de kaart in de TomTom is aan vervanging toe. Maar ja, ik heb zoiets van: ik wacht wel tot ze uitgebouwd zijn bij Eindhoven en Den Bosch….

Een paar dagen geleden zag partner een aanbieding bij bol.com: een Mio Spirit 475 van €199,00 voor €100,00. Niet het meest recente model, maar dat zal toch niet van invloed zijn op de kaart die erin zit. Europa, exclusief Oost-Europa. Bovendien kon je gedurende twee jaar gratis gebruik maken van de mogelijkheid van een kaartupdate. Ze heeft de Mio besteld. Gisteren kwam hij binnen.

Ik heb de Mio geregistreerd op de site. Gekeken of de kaart die in het apparaat meegeleverd is, nu al aan een update toe is….en inderdaad….er is een latere kaartversie beschikbaar, die gratis te downloaden is. Dat doe ik.

Maar nu ontdek ik iets merkwaardigs: de kaart die meegeleverd is, is 1,26 Gb. Er is nog 248 Mb vrije ruimte in het geheugen van de Mio. De latere kaartversie is 1,64 Gb groot. Dat is dus duidelijk meer dan het geheugen van de Mio aankan…(1,260 + 0,248 = 1,508 Gb). Lekker makkelijk om gratis updates te beloven, als je er eigenlijk niets aan hebt. Ik heb de service-afdeling een e-mailtje gestuurd waarin ik opheldering over dit probleem vraag. Misschien zie ik iets over het hoofd.

Overigens ben ik nog wel zo’n neuroot dat ik altijd papieren wegenkaarten aanschaf van de omgeving, waar we naartoe gaan. Eigenlijk is een autonavigatiesysteem het handigst in een stad. In Parijs bijvoorbeeld was hij voor ons onmisbaar.