PostNL heeft aangekondigd postzegels die nog een guldenwaarde hebben, niet meer te accepteren als ze op kaarten en brieven ter verzending geplakt worden.

Heel postzegelland in rep en roer. Het argument is, dat de postzegels minder waard worden. Veel verzamelaars hebben postzegels gespaard met het idee dat de waarde die op de postzegels staat, minstens hun waarde zou behouden. Dat was destijds tenminste wel beloofd door de posterijen. Liefst een schepje erbovenop door de tijd.

Ik snap iets niet: mensen die postzegels sparen, doen dat toch vanwege het collector’s item? Heb je eenmaal aparte postzegels, dan ga je die toch niet meer op een envelop plakken? Er zijn mensen die velletjes kinderpostzegels sparen. Elk jaar zijn het andere ontwerpen. Ik kan me niet voorstellen dat deze postzegels opeens op een ansichtkaart belanden. Sterker, ik denk dat wanneer het eenmaal zover is, dat ze niet meer gebruikt mogen worden om kaarten te versturen, dat ze juist meer waard worden.

Kijk, mensen die destijds een voorraad postzegels gekocht hebben met het idee voorlopig geen postzegels te hoeven kopen, die mensen moeten de gelegenheid hebben om de guldenpostzegels om te wisselen voor europostzegels. Net zo als met het geld. Maar volgens mij geeft PostNL die mensen deze gelegenheid niet. Dat moet niet kunnen, natuurlijk.

Maar ja, ik heb deze zorgen niet, ik heb geen guldenpostzegels.