Heerenveen? Ja, Heerenveen. We zagen een hotelaanbieding, en aangezien we nog nooit echt in Friesland geweest waren, boekten we een kamer.

Het hotel ligt op een steenworp afstand van de beroemde schaatsbaan Thialf. Ook in deze periode kun je er zelfs schaatsen. Zomerijs.
Natuurlijk togen wij ook naar Thialf, maar het was gesloten. Niet dat het erg was, want we waren toch niet van plan om te gaan schaatsen, maar een kijkje binnen was leuk geweest.

Heerenveen is een uitgestrekte plaats. We waren bij het VVV: ‘Eigenlijk is Heerenveen helemaal niet groot. Het centrum dan. Dat lijkt maar omdat het steeds in het nieuws is vanwege dat schaatsen. Laat je niks wijs maken. Er valt niet veel over Heerenveen te vertellen.’ Dat noem ik nog eens ‘je stad promoten’.

We stuitten echter wel op een tentoonstelling van Herman Brood. Daar werden we blij van.

We gingen naar Sneek.

Het watertoerisme is nog niet op haar hoogtepunt. Maar je merkte wel dat de auto ondergeschikt is aan de boot in Friesland. Er zijn veel bruggen, en die gaan regelmatig open.

Wat goed geregeld is in Sneek is het gratis shuttlevervoer. Eerst dachten we iets toeristisch voorbij te zien komen, zo’n soort Efteling treintje, maar je kunt gewoon meerijden, zeggen waar je naartoe wilt, en je wordt ernaartoe gebracht. Het beperkt zich wel tot het centrum. De shuttle komt niet in de buitenwijken.

Er is een tijd geweest dat ik nogal eens naar een rommelmarkt ging, of naar een kringloopwinkel. Die tijd is voorbij. We kwamen in Sneek een winkel tegen die weliswaar op kringloopspullen gebaseerd is, maar met een aardige formule. MijnTafel.

Je kunt een tafel huren, en daarop je spullen stallen die je voor een zacht prijsje wilt verkopen. Hoeveel de huur is, weet ik niet. Middels barcodes worden de binnenkomende gelden aan de juiste huurders toegekend.

Het Friese land. Je rijdt langs meren. Op enige afstand. In de verte zie je driehoekige zeilen zich over gras bewegen, zo lijkt het. Het water is net niet te zien.
Kom je wel bij het water, dan kun je heerlijk weg mijmeren door de rust die het geeft. Het was een geweldig weekend.