We dachten, kom, doe eens gek, boek eens een busreis via EffeWeg. Vijf dagen Praag en omgeving. Dat wil zeggen, één dag heen, één dag terug en drie dagen effectief in Tsjechië. Je zou verwachten, dat de bus enig comfort zou bieden qua beenruimte, omdat je toch (inclusief pauzes) zo’n elf uur onderweg bent. Maar dat viel tegen.

De Tsjechen leven niet zo gek lang niet meer onder communistisch bewind. Aan de oudere Tsjech is dat wel te merken: ze kijken allemaal serieus. Een lachje kan er zelden van af. Tijdens het communistisch bewind werd lachen in het openbaar vaak gezien als een soort protest tegen het communisme. Tijdens het communisme werd er voor je gedacht, dat was makkelijk, maar nu moet je zelf gaan denken. Dat valt voor de ouderen niet altijd mee.
Tsjechië kent ook die typische Oostblokbouw. Alleen dat grauwe is vervangen door vrolijke kleuren. Je wordt er echt blij van.
Tijdens het communisme kende Tsjechië nauwelijks werkloosheid. Er werd voor deze of gene altijd wel voor een baantje gezorgd. Na de omwenteling heerst er ook in Tsjechië veel werkloosheid. De streek rondom Praag is een gebied waar veel zilverzand gewonnen wordt. Een hoogwaardig zand voor kristal en glas. Er waren dan ook veel glasfabrieken. De meeste hebben moeten sluiten, vanwege de marktwerking. Een honderd jaar oude glasfabriek in Novy Bor bestaat nog steeds. De fabriek werkt in opdracht. Alles handmatig. Om de loonkosten te drukken worden er veel gestraften te werk gesteld. Die hebben een speciaal shirt aan, waarop de tekst ‘straz’ achter op de rug staat. Het zijn geen zware criminelen, maar mensen die bepaalde boetes niet betaald hebben, of geen alimentatie meer betaald hebben. Een deel van de glasverkoop (er is een winkeltje bij de fabriek) wordt gebruikt om de slachtoffers schadeloos te stellen.
Het is er natuurlijk heel warm in de fabriek. Dorst wordt meestral gelest met bier.
Je ziet, je kunt heel die glasblazerij niet geautomatiseerd noemen.Het ziet er allemaal heel agamemnis uit. De eindproducten mogen er desondanks wezen.
Nog wat glazen kunstcreaties. Een toekanboom bijvoorbeeld, of bij wijze van rotondekunst een glazen punker.
Volgende keer iets over Praag.