Je hebt Bossche bollen, Groningse kruidkoek, Fries suikerbrood, Zeeuwse boterbabbelaars, Limburgse vlaai, Haagse hopjes, Brabantse worstenbrood, Friese duimpjes, Drentse knijpertjes, Deventer koek, Haagse bluf, Zeeuwse bolussen, Amsterdamse uien, Arnhemse meisjes, Gelderse rookworst, Schiedamse jenever, Nijmeegse stroopmoppen, Utrechtse theerandjes, Twentse krentenwegge, Brabantse zult, en nog veel meer.

Dordrecht kent van oudsher de Brokking hazelnoottaart. Wie goed voor de dag wil komen op zijn/haar verjaardag, gaat naar de Krispijnseweg en koopt een Brokkingtaart. Voor Tilburg en omgeving kent de hazelnootprogrestaart van Walter van Erven een zelfde soort status. In ons gezin kwam regelmatig bij bijzondere gelegenheden een Brokkingtaart op tafel. Als kind had je het idee dat er een enorm wagenwiel verdeeld ging worden. Later bleek dat de kinderogen de zaak wat uitvergroot hadden, maar de smaak bleef dezelfde ervaring behouden.

Blog Image (bron foto, met begeleidend schrijven: zie hier)

Later is ons gezin naar alle delen van Nederland uitgewaaierd, maar de herinnering aan de Brokkingtaart is niet uit ons geheugen te slaan.

Komende zondag 25 mei viert zuslief haar verjaardag, en omdat het een bijzondere leeftijd wordt, wordt getracteerd op Brokkingtaart, voor die gelegenheid speciaal uit Dordrecht gehaald.

Dat wordt smullen…..