Tegenwoordig kun je in de meeste gevallen niet zomaar meer een berichtje achterlaten in een gastenboek, of een reactie plaatsen op een weblog, of je aanmelden voor één of ander internetaccount. Je moet in een apart veld het antwoord invullen op een soort codevraag die gesteld wordt. De Volkskrant vraagt bijvoorbeeld om het getal eenentwintig in cijfers te noteren. Elke keer een ander getal. De reden is dat met name spammers gebruik maakten van de ‘open’ deuren. Websites, maar vooral weblogs, werden platgebombardeerd met spamreacties door een bepaald computerprogrammaatje. Door deze truukjes werd het in ieder geval lastiger voor de spammer. Maar afdoende was het niet.

Een groepje mensen van de Carnegie-Mellon Universiteit heeft, in opdracht van Yahoo, een CAPTCHA ontwikkeld. Hierbij wordt een vervormde opeenvolging van letters en cijfers met veel en weinig pixels getoond, op een zodanige manier dat de mens dit nog wel kan zien, maar een computer niet.

Blog ImageOmdat spammers met steeds geavanceerder programma’s werken, en eenvoudige captcha’s gekraakt worden, worden de captcha’s steeds ingewikkelder. Terwijl de eenvoudige captcha’s nog wel door de normaal ziende mens herkend worden, zijn de ingewikkelder captcha’s ook voor hen nauwelijks leesbaar. Voor blinden en slechtzienden is dit systeem helemaal een ramp. Hier en daar werken websites met spraakherkenning of geluidsherkenning, maar over het algemeen is deze methode nog te ingewikkeld. De roep naar een opvolger voor dit systeem is groot.

Dit weblog bedient zich eveneens van het captcha-systeem. Ik had af en toe ook dat ik de verkeerde code invulde. Dan dient zich een nieuwe poging aan. Eens lukt het. Prettig is het niet. Ik heb helaas geen invloed op deze manier van reageren. (En ik heb totaal geen verstand van programmeren, om zelf iets in elkaar te knutselen.) De Volkskrantmethode vind ik sympatieker.

Mocht iemand iets willen laten weten dat niet geschikt is voor het reactieveld, of met een vraag zitten……

Mailen kan: gerrit [apestaartje] heteizei.nl