Omdat elk van ons thuis wel één of andere sport deed op zaterdag, aten we tussen de middag ons ‘avondeten’ al. Om diezelfde reden werden dat nooit zware maaltijden. Meestal werd het soep met stokbrood. Favoriet was de zelfgemaakte kippensoep. Als we ziek waren, werd er vaak ook kippensoep klaargemaakt. Kippensoep blijkt een helende werking te hebben: lost bij verkoudheid de slijmophoping op, en levert belangrijke aminozuren die het immuunsysteem versterken.

De zelfgemaakte kippensoep is ook nu nog populair. Een pannetje kippensoep als lunch brengen bij je vriendin op haar werk doet wonderen….

De bereidingswijze is heel eenvoudig (maar met hart en ziel klaargemaakt): je zet een pan met water op met daarin twee kippenpoten en een kippenbouillonblok of eventueel een kruidenbuiltje voor een iets andere smaak. Als het water kookt, zet je het vuur op zacht, en laat het koken tot het vlees van het bot valt. Na anderhalf uur kun je wel even kijken. Intussen snij je een (rode) paprika in stukjes, en enkele stelen bleekselderij. Je ziet zelf wel hoeveel je nodig hebt. Als de kippenpoten gaar zijn, haal je ze uit de pan, en gooit er de groenten in. Je ontvelt de poten (eet de vellen samen met je hondje op) en ontdoet de poten van bot en beentjes. Het vlees gooi je terug in de pan. De groenten zullen inmiddels beetgaar zijn. Het geheel mag nog even aan elkaar wennen in de pan, maar dan wordt het toch tijd om de soep op te dienen.

Onlangs hebben wetenschappers nog iets extra’s ontdekt met betrekking tot kippensoep: ze bevat een stofje, tryptofaan, dat het serotonineniveau in de hersenen verhoogt. Serotonine heeft grote invloed op de gemoedstoestand van de persoon. Een hoog niveau zorgt voor een algemeen welbevinden, een laag niveau bevordert prikkelbaarheid, en je wordt eerder agressief.

Tryptofaan is eigenlijk de tegenhanger van aspartaan. Die bewerkstelligt juist een lager serotonineniveau in de hersenen. Het is dus niet verwonderlijk dat mensen die aan de lijn doen, en als gevolg daarvan lights drinken, prikkelbaar zijn. In lights zit aspartaan.

De conclusie is dus, dat mensen die aan de lijn doen, regelmatig een kopje zelfgemaakte kippensoep moeten eten.