1. Roken.
Vooropgesteld: iedereen moet zelf weten of hij/zij wel of niet rookt. Gisteravond bij ‘Kassa, de verlenging’ kwamen weer allerlei cijfers langs. Als je nu stopt met roken dan heb je over zoveel jaar 50% minder kans op longkanker, en leef je zoveel jaar langer, dan wanneer je gewoon doorgerookt had. So what? Als iemand wil roken, en hij/zij kent de consequenties (het staat nota bene op elk pakje: Roken is dodelijk), dan moet hij/zij dat toch zelf weten. Het kan aan mij liggen, maar de wereld kampt met een aardige overbevolking, en als er mensen zijn die liever de consequentie aanvaarden wat eerder dood te gaan, dan is dat alleen maar goed voor de wereld….

2. Gas
Je hebt Rusland, Oekraïne en (Oost-)Europa. Rusland levert gas. Aan Oekraïne, en via Oekraïne aan Europa. Het Oekraïense energiebedrijf loopt achter met de betalingen aan Rusland. En dus denkt Rusland: wij sluiten de gaskraan. Er niet bij stilstaand dat de individuele Oekraïense burger wel eens netjes de gasprijs betaalt aan hun energieleverancier. Mij lijkt dat er andere manieren moeten zijn voor Rusland om de achterstallige betalingen geïnd te krijgen. En nu tapt Oekraïne het gas dat voor Europa bestemd is af, waardoor Rusland de kraan ook voor Europa sluit. Er zijn weliswaar weer wat onderhandelingen, maar niet van harte…..Gas, voor mij een eerste levensbehoefte, zoals brood en onderdak. Hier moet je geen strijd over voeren…..

Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal.