Dit weekend werden de laatste wedstrijden gespeeld in de Tweede Divisie viertallencompetitie. Ons team opereerde in de middenmoot: we deden niet mee in het gevecht om promotie, en over degraderen hoefden we ons geen zorgen te maken. Dat kaart natuurlijk wel relaxed: je maakt je niet zo druk om een misverstand dat 17 IMPs kost, maar het wil niet zeggen dat je niet serieus bent.
In onderstaand spel gaf ik te snel op:
Na een pas van Oost open ik als Zuid 1 Schoppen, West volgt 2 Ruiten, partner Noord besluit het bieden met 4 Schoppen.
West komt uit met harten 7, via de 8 en de 10 voor de Boer. Met schoppen Vrouw de snit op de Heer geprobeerd, maar die zat fout. Ruiten na voor de Aas, en ruiten terug voor de Heer in de dummy. Schoppen Aas trekt de laatste troef (West een ruiten weg). Ik heb me al neergelegd met 2 klaververliezers, maar ik had niet moeten opgeven. Er was nog een kleine kans die ik mee kon nemen…..: tophonneur sec bij West, en die deed zich voor. Zo was de situatie nadat met schoppen Aas de laatste troef getrokken was:

Na harten Aas, Heer en harten 2 getroefd, hoef ik alleen maar een klaver te spelen, waarna West aan slag is met zijn secce klaver Heer. West moet ruiten in de dubbelrenonce spelen, waardoor de klaververliezer in de zuidhand verdwijnt (Noord troeft), en het contract van 4 Schoppen zomaar gemaakt is. Het verhaal gaat natuurlijk niet op als West in een eerder stadium eerst klaver Heer op tafel gelegd had, maar ja, zo ging het niet in de praktijk….
Ons nevenpaar had een andere kijk op het spel: met de westhand werd nog 5 Ruiten geboden als ‘redding’ tegen 4 Schoppen; gedubbeld 3 down voor 800. Plus de 100 punten die wij ingeleverd hebben, goed voor een verlies van 14 IMPs….