Eens per maand valt de Kampioen bij ons in de brievenbus, het blad van de ANWB. Soms blader ik die door, maar meestal verdwijnt het blad ongelezen in de bak ‘oud papier’. En toch staan er best wel leuke reisimpressies in. Om de lezers bij het blad te betrekken, worden ze uitgenodigd om zelfgemaakte foto’s van gekke situaties op kampioen.nl te uploaden. Als een foto tot foto van de maand wordt uitverkoren, krijgt de maker €50,00.

Zo krijgt de lezer ook elke maand een opdracht: maak een foto van uw caravan bijvoorbeeld, of van uw fiets. De leukste foto wordt beloond met een weekend ergens (dat varieert steeds) ter waarde van een bepaald bedrag (ook dat is steeds anders) voor twee personen. In het aprilnummer staat een selectie van de resultaten van de opdracht van een paar maanden geleden (het nummer waar die opdracht in stond heb ik duidelijk niet gelezen): een foto van de spiegelhanger aan het achteruitkijkspiegeltje in je auto.

Je kent ze wel, die irritante dingen die tijdens het rijden voortdurend voor je neus dansen. Popjes, vlaggetjes, dromenvangers, sleutelhangers, enzovoorts. Ik vind het vreemd dat een dergelijke opdracht uit de koker van de ANWB komt. Je zou denken dat de ANWB het goede met de automobilist voor heeft, en hem niet aan onnodig gevaar blootstelt. Want reken maar, door deze opdracht zullen mensen speciaal een spiegelhanger aanschaffen. Wie weet win je met jouw foto wel een weekendje ergens.
Het programma ‘Blik op de weg’ schenkt nogal eens aandacht aan dit soort veiligheidsaspecten. Een spiegelhanger is om veiligheidsredenen dan ook uit den boze. Veel automobilisten rijden tegenwoordig met een navigatiesysteem. Dat apparaatje waarop je de weg kunt volgen waar je naartoe moet, hangt in een houder die ergens aan de voorruit geplakt zit. Het is een hele kunst om een zodanige plek te vinden dat het zichtveld op de weg het minst gehinderd wordt.

Een spiegelhanger hindert continue het zicht, misschien vertroebelt ze ook die van de ANWB…..