‘Het gaat niet om een hoekhuis….’, of ‘Het is maar een spelletje….’ hoor je nogal eens aan de bridgetafel, vooral als vooraf bedachte resultaten enigszins uitblijven.

Gisteravond ging het bij de Paasdrive om paaseieren en advocaat. Prijzen voor iedereen. Gezelligheid stond voorop. En wat is er dan niet leuker om een keer de gok te wagen, en voor alle slagen zonder troef te gaan, 7 SA:

Er wordt met harten gestart, en dit komt op tafel:

♠ AHT653
♥ H
♦ V83
♣ VT9

Je hebt in je hand:

♠ 94
♥ AVT
♦ AB
♣ AH8762

De start geeft niets weg. Nadat je klaver 9 naar de Aas gespeeld hebt en beide tegenstanders bekennen, tel je 2 schoppenslagen, 3 hartenslagen, 1 ruitenslag en 6 klaverslagen. Dat zijn er 12. De snit op ruiten Heer brengt de 13de, als die goed zit. Een kans van 50%. Je kunt ook hopen dat ruiten Heer èn de lengte schoppen op 1 hand zitten. Dan zie je af van de ruitensnit, maar ga je spelen op een dwang. Keuzes, altijd weer die keuzes……

Je kunt in ieder geval de keus even uitstellen. Je speelt nog wat klavers, nog niet allemaal, en incasseert Aas en Vrouw van harten. Je ziet dat links op de derde harten niet meer bekent, en dat hij drie klavers gehad heeft. Hoe het zit met de schoppens en de ruitens weet je niet, maar de kans dat links langere ruitens heeft, en dan wellicht met de Heer erbij, wordt groter. Je besluit op de dwang te spelen…..wat kan je gebeuren als het toch niet zit zoals je gehoopt had. Paaseieren heb je al. Het ergste dat kan gebeuren is dat aan het eind van de avond wat eieren naar je toe gegooid gaan worden…..

Het wordt tijd om de dwang voor te bereiden: Je speelt ruiten Aas uit de hand. Daarna speel je je klavers af. De situatie op het moment dat de laatste klaver gespeeld wordt:
tafel:
♠ AHT
♥ –
♦ V
♣ –

hand:
♠ 94
♥ –
♦ B
♣ 6

Op klaver 6 gooi je op tafel ruiten Vrouw weg. Als ruiten Heer nog niet weggegooid is, moet je nu hopen dat schoppen Vrouw en Boer onder de Aas en de Heer vallen. En dat doen ze…..moed wordt beloond. Het hele spel:

Merk op, dat als ruiten Heer al die tijd bij Oost gezeten had, dus goed voor de snit, en als Oost eveneens de lengte schoppen gehad had, dat Oost op de laatste klaver de handdoek ook in de ring moest gooien.

Merk ook op, dat als West ‘gewoon’ met de langste kleur uitgekomen was, dat de leider meteen 13 slagen voor het oprapen had.