Volgende week, 4 juni, mogen de Tilburgers tweemaal hun stem uitbrengen: eenmaal om een kandidaat te kiezen voor het Europees parlement, en eenmaal om aan te geven of ze voor of tegen de komst van een Shopping Mall zijn aan de noordkant van Tilburg. Het project heeft inmiddels de naam Aventura Brabant meegekregen. Het houdt de gemoederen flink bezig. Vanavond was er nog een debat in de aula van de Universiteit van Tilburg over de komst van de Mall. Het Brabants Dagblad houdt een dossier bij van alle artikelen over dit onderwerp. Voorstanders en tegenstanders komen aan bod.

Een groep tegenstanders benadrukt vooral het milieu-aspect: er wordt natuurgebied opgeofferd voor dit project en er zullen ontzettend veel autobewegingen gegenereerd worden. Ondernemers uit het MKB zijn bang dat hun toko in de stadskern veel omzetverlies zal gaan lijden. Een aantal stadsontwikkelaars vreest dat de voorgenomen plannen met betrekking tot de binnenstad van Tilburg in de ijskast zullen verdwijnen. Er zijn mensen die de resultaten tonen van Malls in andere landen, en wat voor gevolgen die hebben voor de centra: over het algemeen wordt geen prettig vooruitzicht geschetst. En er zijn mensen die het gehannes rond het ‘Adje-theater’ (je kent hem wel, Adje van Paul de Leeuw) nog in hun achterhoofd hebben: kost veel geld, levert niets op….

Voorstanders benadrukken de extra werkgelegenheid die dit project met zich mee brengt. Natuurlijk komen er geen ‘Jan-en-alleman-winkels’, nee, exclusieve winkels, designwinkels, desnoods een Bijenkorf….Ze hebben al helemaal bedacht hoe het straks zal gaan: hele gezinnen plannen een dagje uit om lekker te winkelen, te relaxen, natje en droogje te bekomen, eventueel een sauna te pakken of te fitnessen, bij goed weer te zonnen aan een kunststrand. Zwemmen zou ook nog mogelijk zijn. Er zijn hotelfaciliteiten, er kunnen arrangementen geboekt worden. Nee, Aventura Brabant beperkt zich niet alleen tot winkelaanbod. De Efteling is dichtbij. Tilburg wordt op deze manier prima op de kaart gezet, zo is de gedachte….

Je hebt van die all-inclusive vakantieresorts. Voor een bepaald bedrag mag je een aantal nachten slapen, en onbeperkt eten en drinken. Gebruik van het zwembad is vanzelfsprekend inbegrepen. Zoiets zou je bij Aventura Brabant ook kunnen regelen: voor een bepaald bedrag mag je één nacht slapen, eten en drinken, en onbeperkt winkelen……je zult zien hoe snel Tilburg dan op de kaart zal staan.

De beleidsmakers hebben al laten doorschemeren, dat, mocht de Tilburgse bevolking voor het grootste deel tegen de komst van de Mall zijn, ze dat wel zullen meewegen in hun verdere beslissingen, maar dat daarmee niet gezegd is dat de Mall definitief van de baan is….

Jullie zullen wel begrepen hebben dat ik niet warm loop voor de Mall.