Het is weer zover. De Tour de France 2009 begint vandaag. Ze start bij wijze van verandering met een tijdrit over 15 km in Monaco. Elk jaar is er iemand die mij een e-mailtje stuurt met de vraag om mee te doen met de Tourtoto. Elk jaar doe ik dat trouw. Dit jaar zal ik dat ook weer doen. Je hebt natuurlijk allerlei manieren om een tourtoto in elkaar te zetten, heel simpel, simpel, uitgebreid, ingewikkeld, enzovoorts.

De manier waarop deze tourpool opgezet is, spreekt mij wel aan: hij is redelijk simpel, en doorheen de Tour kun je punten blijven meepikken.

Het reglement:
1. je geeft 5 namen van wielrenners op waarvan jij voorspelt dat zij in het eindklassement van de Tour 1e, 2e, 3e, 4e en 5e zullen worden. Voor iedere geraden renner krijg je 1 punt. Staat de renner op de juiste plaats, dan krijg je 2 punten. Wordt jouw nummer 1 ook daadwerkelijk winnaar, dan krijg je voor die renner 5 punten.
2. Verder heb je een tourteam van 10 renners. Andere dan de eerste 5 renners. Met deze renners hoop je etappezeges te behalen. Voor elke renner in jouw team die een etappezege behaalt, krijg je 1 punt.
3. Degene met de meeste punten aan het eind van de Tour is winnaar. Bij gelijk eindigen is er een ‘beste na plaats 5 regel’: op welke plaats staat een door jou als 1 t/m 5 geraden renner, die echter niet bij de eerste 5 is geëindigd? Is die plaats hoger dan ‘de beste renner na plaats 5’ van degene(n) die met jou een gelijk aantal punten behaalde(n), dan ben jij de poolwinnaar.
4. Bij dopingkwesties leggen we ons neer bij de beslissingen van de Tourdirectie. Voor de pool geldt de uitslag die bij de huldiging in Parijs als uitslag wordt gehanteerd.
5. De punten voor de Tour beginnen pas te tellen na de ploegentijdrit op dinsdag 7 juli. Sluiting inzending is dan ook woensdagochtend 8 juli.

Ik wacht nog even met invullen van mijn deelnameformulier. De ervaring leert dat er juist de eerste paar dagen in de Tour nog wel eens gekke dingen willen gebeuren. Nadat je je formulier ingeleverd hebt, hoop je natuurlijk dat jouw renners niet uitvallen, ofwel door doping, ofwel door een ongeluk, ofwel van vermoeidheid…..
Binnenkort zal ik ‘mijn team’ bekendmaken.

Voor wie zin heeft in zijn/haar omgeving eveneens een soort tourpool te organiseren, heeft hier in ieder geval een redelijk makkelijk bij te houden concept.