Restaurant De Imme stuurde de wereldwinkel onlangs een e-mailtje met het verzoek om een petitie te tekenen om produkten met een biologisch keurmerk BTW-vrij te maken. De Imme neemt bij de wereldwinkel biologische koffiebonen af, die naast het Max Havelaar keurmerk ook een EKO keurmerk hebben.

Het idee erachter is, dat de overheid wel vraagt om milieubewuster te zijn, duurzamer om te gaan met de spullen die je gebruikt, biologisch verantwoord te eten, enzovoorts, maar dat de consument daar niet veel wijzer van wordt. Biologische produkten zijn over het algemeen duurder dan een vergelijkbaar niet-biologisch produkt. Door de biologische produkten te verkopen zonder BTW, zou er een betere concurrentiepositie ontstaan voor deze produkten. Op het moment dat er meer vraag is naar biologische produkten, wordt het produkt goedkoper. Op dat moment kan de BTW weer van stal gehaald worden. Per saldo zal voor de consument de prijs gelijk blijven. Het zou om een experiment van twee jaar gaan. Voor het bedrijf maakt het niet veel uit. De klant betaalt de BTW aan de ondernemer, maar de ondernemer moet de BTW weer afdragen aan de overheid. De overheid schiet er wel bij in.

Mocht iemand het idee van de BTW-vrije biologische consumptie wel zien zitten, je kunt tekenen op de site:

http://www.biobtwvrij.nl

Als er 40.000 mensen getekend hebben, kan het volgens de Burger-initiatief-wet in de Tweede Kamer als onderwerp behandeld worden.