Altijd al geweten: een dieet, als je al iets in die richting wil doen, moet lekker zijn.

Een aantal wetenschappers van de Universiteit van Maastricht, onder aanvoering van Sofie Lemmens, heeft samen met collega’s van het Instituut voor Consumptieartikelen in Wageningen, een onderzoek opgezet naar het eetgedrag van de mens. Controlegroepen, computermodellen, gewichtsmetingen, onderzoeken wat iemand lekker vindt en wat niet of wat men neutraal laat, enzovoorts. Wetenschappelijk verantwoord allemaal.

De conclusie van het onderzoek is een kolfje naar mijn hand: iemand die iets eet dat hij of zij lekker vindt, is nadien niet meer geneigd om naar ander eten te grijpen. Terwijl iemand die iets gegeten heeft ‘om de maag te vullen’, daarna nog iets zal gaan eten voor ‘het lekker’.
(Eating a highly liked food item induces a more distinct decrease in ‘wanting’ for food items in general and category-specific ‘liking’, than eating a sufficiently liked neutral food item.)

Kortom: lekker eten is goed voor de lijn.