Hij komt, hij komt….de kilometerheffing. Middels een kastje in de auto, GPS-signalen, peilpunten en andere technische snufjes ga je maandelijks een rekening krijgen over het aantal gereden kilometers in die afgelopen periode.

Het doet denken aan de begintijd van internet: inbellen via de telefoon vierde nog hoogtij. Je betaalde het aantal minuten dat je online was. Het inbellen raakte uit de gratie, er kwamen betere en snellere alternatieven: kabel, ADSL, glasvezel. Voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt online zijn.

Het idee van de kilometerheffing heeft de omgekeerde weg bewandeld: waar je eerst voor een vast bedrag per drie maanden onbeperkt rond kon rijden (en ook nog zonder dat een ander weet waar), ga je straks het aantal verreden kilometers betalen (en dan weet een ander ook nog waar je gereden hebt). De motorrijtuigenbelasting gaat vervallen. “Want per saldo mag het niet zo zijn, dat door deze maatregel de automobilist meer moet gaan betalen.” Provincies en gemeenten lopen hierdoor inkomsten mis. Dat er gebroed wordt op nieuw in te voeren gemeentelijke belastingen, dat wordt voor het gemak maar niet vermeld als neveneffect van de kilometerheffing. De automobilist, en met hem alle andere consumenten, zal per saldo meer geld kwijt zijn.

Men doet ons geloven dat door deze maatregel de files met de helft afnemen. Dat vraag ik me dus af. In mijn naïeviteit denk ik dat de automobilisten die nu in de ochtenduren steevast in de file staan, dat die straks ook in de file staan. Woon-werk-verkeer. De werkgever zal niet opeens andere werktijden invoeren….Oké, de zelfstandige klusjesmannen, die zullen hun opdrachten misschien dichter bij huis zoeken, een fenomeen waar ik me altijd al over verbaasd heb: loodgieter A woont in Tilburg, maar heeft veel opdrachten in Utrecht, en andersom.

Kortom: het recht op privacy wordt nog verder uitgehold, per saldo ga je meer betalen, het doel (minder files) zal niet gehaald worden, maar het maakt de mens wel iets bewuster van de momenten dat-ie de auto gebruikt. Dat is ook wat waard….