Sinds enige tijd lopen er mensen van het Duurzaamheidsteam door Tilburg om te beoordelen in hoeverre winkels voldoen aan duurzaamheidseisen. Niet geheel toevallig natuurlijk, nu er een klimaattop in Kopenhagen is…. Er wordt niet gekeken naar wat je verkoopt; of het producten zijn die van duurzame materialen gemaakt zijn. Hiermee had ik meteen een antwoord op een vraag die op mijn lippen lag, want een bonbonzaak op het Besterdplein had een duurzaamheidssticker gekregen. Dat vond ik zo raar, want wat hebben bonbons nou met duurzaamheid te maken….?

Nee, er wordt gekeken naar hoe de winkel omgaat met de energie.

Er zijn verschillende criteria waarop je als winkel kunt scoren:
– hoe het met de ingang gesteld is (maximum aantal punten -5- als er sprake is van een tochtportaal)
– hoe de temparatuur is (maximum aantal punten -5- bij 19 graden of lager, gegeven een maximale temperatuur van 15 graden buiten)
– of je weet hoe het jaarverbruik voor electriciteit en gas is, en of je de meters zelf regelmatig afleest, per item 1 punt
– hoe het staat met de vries- en koelapparaten
– hoe het staat met de verlichting (maximum aantal punten -5- bij gebruik van meer dan 50% led-lampen)

Vandaag kwamen twee mensen van het team de wereldwinkel binnenlopen, met de vraag of ze de winkel op duurzaamheid mochten beoordelen. Geen probleem.

De winkel heeft bij de ingang dichte deuren (3 punten), het is er 19 graden (5 punten), huurt het pand, weet het jaarverbruik van electriciteit en gas niet, en leest niet regelmatig de meters af (geen punten), het criterium koelapparaten is op de wereldwinkel niet van toepassing, qua verlichting zijn er meer dan 50% spaarlampen (3 punten). Totaal 11 punten.

Conclusie: behaald (als je met je muis op het pijltje achter ‘adres’ gaat staan, en Nieuwlandstraat oproept, dan komt ook de wereldwinkel in het rijtje voor), net genoeg om in aanmerking te komen voor een duurzaamheidssticker. De wereldwinkel bevindt zich in een select gezelschap: tot nog toe heeft ongeveer 10% van de beoordeelde winkels het certificaat ontvangen….