Als ik dit stukje niet was tegengekomen, zou deze speciale postzegel waarschijnlijk aan mijn aandacht ontsnapt zijn:

De zegel is een heus boekje. De achterkant heeft een gomlaag. Natmaken, en je kunt het geheel plakken op een dikke brief of een klein pakketje. De waarde is €2,20. Het is wel zo, dat als je het boekje op de envelop geplakt hebt, dat alleen het achterste deel vastzit, en de rest opengeklapt kan worden. Voor postverzending niet zo handig. Het belangrijkste zou zomaar van de achterkant afgescheurd raken, en ja, dan is het poststuk niet meer gefranceerd. Het bovenste deel vastplakken met plakband dus…voor de ontvanger, die een unieke postzegel denkt te ontvangen (gestempeld wordt de postzegel natuurlijk veel meer waard, want iedereen zal ‘m wel als collectors item bewaren), wordt het een hele kunst om de plakband van de voorkant te halen zonder dat er beschadigingen optreden…

Kortom: een leuk idee, zo’n postzegelboekje, een aardig verhaaltje ook nog (over ‘stel dat…..’-keuzes), maar voor het gebruik als postzegel niet handig. Ik denk dat daar eerlijk gezegd ook op gespeculeerd is: het wordt wel gekocht, maar niet gebruikt…..

Het vel waar de boekenweekpostzegel in steekt, is toegift. Op het vel staan bijna alle voorkanten van de boekenweekgeschenkboekjes afgebeeld.