Ik merkte een kastekort van ruim 40 euro, maar kon niet zien wat de oorzaak was. Soms komt het voor dat iemand een PIN-betaling doet, die niet door komt, maar als zodanig niet opgemerkt wordt, of dat €1,95 ingetoetst wordt op het apparaat in plaats van €19,50. Maar nee, de PIN-betalingen verliepen correct….

Dan maar even bellen naar de mensen die de vorige dag dienst gedaan hebben, en jawel hoor: één van hen heeft een vermoeden….

Er kwam iemand de winkel binnen met twee briefjes van 20 en één briefje van 10 euro, met de vraag of dit gewisseld kon worden voor een briefje van 50 euro. Beetje vreemd, meestal gebeurt dat andersom, maar de klant is koning. Terwijl de briefjes op eventuele valsheid werden gecontroleerd, werd de tweede verkoopster bij het gebeuren betrokken door haar met vragen over supermarkten en dergelijke te bestoken. De briefjes bleken echt te zijn. De klant krijgt een briefje van 50 euro. Er wordt nog steeds gepraat en gevraagd. De klant laat een briefje van 10 zien, en zegt: hé, ik gaf wel 50 euro aan briefjes, en dit is maar 10 euro. Verkoopster 1 begon nu te twijfelen…..durfde niet te zeggen, dat ze wel degelijk 50 euro in haar handen gestopt had. Gaf de klant het voordeel van de twijfel….nam de 10 euro terug, en gaf haar (opnieuw) 50 euro.

Althans, ze vermoedt dat het zo gebeurd is, dat dat het kastekort van rond de 40 euro verklaart….

Later, in bed, begreep ze dat ze slachtoffer geworden was van een wisseltruc. Toen viel het kwartje pas……