Ik weet niet beter dan dat we thuis de VPRO-gids hadden. Vrijzinnige Geluiden. Dat is altijd zo gebleven. Toen ik naar Tilburg verhuisde, was één van de dingen die ik deed, me abonneren op de VPRO-gids.

Natuurlijk gaat het er bij een televisie en radioblad vooral om dat je weet wat er te zien en te horen valt. Liefst een beetje overzichtelijk. Ik geef toe, voor iemand die de VPRO-gids niet gewend was, was het soms zoeken. In de loop der tijd kwamen er tig zenders bij, niet alleen standaard via de kabel, maar ook digitaal. Er moesten keuzes gemaakt worden, van wat duidelijk in het programmablad naar voren moest komen, en wat er wel in moest staan, maar niet zo prominent. Dat is wel eens schipperen.

Naast het vermelden van programma’s komt er ook steeds meer achtergrondinformatie in de gids te staan. Columns, boek/filmbesprekingen. Het wordt net een krant.

Waar dat met een krant nauwelijks kan, kan juist bij een programmablad wel, of zo je wilt, een tijdschrift: een sprekende omslag maken. Beeldtaal. Het leuke van de VPRO vind ik dat ze regelmatig kunstenaars opdrachten geeft om in het kader van een bepaald thema omslagen te ontwerpen. Of ze vraagt de abonnee om haar creativiteit te botvieren.

Voor het nummer van komende week werden elf kunstenaars gevraagd om hun visie neer te zetten op een bepaalde politieke partij. Geheel naar eigen inzicht. Daar kwamen elf mogelijke omslagen uit. De VPRO heeft daarin geen partij gekozen, voor wat als DE omslag uit de bus moest komen. Alle ontwerpen werden gedrukt, alleen de éne keer kwam het ontwerp van de SP als omslag te voorschijn, de andere keer de Partij van de Dieren. Wij kregen die van de SGP in de bus. De andere ontwerpen zag je na het voorblad. Ach. voor wie zelf VPRO-abonnee is, vertel ik niets nieuws, maar voor wie dat niet is, wil ik de verschillende ontwerpen niet onthouden:

Die van Trots op Nederland vind ik zelf erg sterk. Helaas zou dezelfde tekening voor meerdere partijen kunnen gelden. Zodra het woord ‘veiligheid’ valt, is het kennelijk geoorloofd allerlei privacyregels aan je laars te lappen.
(zie voor de ontwerpen ook hier)