We kregen een brief in de bus van het Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen. We zullen niet de enigen zijn.

De regering heeft de afgelopen tijd extra geld uitgetrokken voor de aanpak van de economische crisis. Hierdoor heeft u mogelijk recht op extra overheidsbijdragen.

Enzovoorts, enzovoorts. Door de wirwar aan regeltjes weten mensen vaak niet waar ze wel of geen recht op hebben. En als ze het wel weten, moeten ze nog langs drie loketten om uiteindelijk beet te hebben.

Het Voorlichtingscentrum had bedacht om een informatiemap samen te stellen waarin je zo zou kunnen zien of je ergens recht op hebt, en zo ja, hoe je dat het beste kunt aanvragen. Prima idee, ik kan niet anders zeggen.

Echter: om de informatiemap in bezit te krijgen moet je wel €13,90 betalen. Als je de map laat opsturen, komt er nog €5,90 bovenop. Op hun website kun je de titels van de hoofdstukken lezen, meer niet. Dat vind ik dan weer zo flauw, hè. Hebben ze iets leuks voor de burger in elkaar gezet, creëren ze toch weer een drempel om de burger er gebruik van te laten maken. Tenslotte zal het extra geld dat uitgetrokken is voor de aanpak van de economische crisis, op één of andere manier weer terug moeten vloeien. Bij veel mensen zal de reactie echter zijn: ‘Moet ik €19,50 betalen voor iets waarvan ik nog niet eens zeker weet of ik eigenlijk wel ergens recht op heb? Dat doe ik niet…’

Ik vrees dat mijn reactie ook zo is….