Donderdagavond is mijn vaste bridgeavond. behalve in de vakantieperiode. Er valt eigenlijk niet veel over te melden. Enige tijd geleden lichtte ik nog wel eens een spelletje eruit, en vertelde er hier over. In de loop der tijd kreeg je herhaling van zetten, dan springt er niets meer uit.

Gisteravond was zo’n avond dat we beter thuis konden blijven. Mij is geleerd om spellen met een slechte afloop, of dat nou door je eigen fout komt, of door die van je partner, te ‘parkeren’. Zo van: niet meer aan denken, volgend spel. Hier praten we na afloop wel over. Maar ja, naarmate de avond vorderde, werd de parkeergarage steeds voller.

Toen kwam dit spel:

Op tafel:
♠ AQ753
○ A7
♦ KT
♣ AT74

In de hand:
♠ J9642
○ 6
♦ AQ83
♣ KJ3

Ik mocht 6 Schoppen spelen. Er werd uitgekomen met Harten Tien voor het Aas op tafel. Schoppen Heer kan goed zitten, dwz voor het Aas. Dan houdt Schoppen Vrouw als je vanuit je hand een kleine schoppen naar tafel speelt. Als dat het geval is, dan kun je voor de overslag spelen, door Klaver Vrouw te ‘vinden’.

Schoppen Heer bevond zich achter het Aas, er werd schoppen nagespeeld. Het hing er nu vanaf of ik Klaver Vrouw zou vinden. Ik kan vanaf de tafel een klaver naar de Boer in de hand spelen, of ik kan vanuit de hand een klaver naar de Tien op tafel spelen. Dat soort beslissingen doe ik nooit goed, en op zo’n avond zeker niet. 6 Schoppen ging 1 down.

Na afloop kon ik me wel voor mijn kop slaan. De parkeergarage was al vol, dus dat deed ik ook.

Slag 1 was voor de Harten Aas op tafel. In slag 2 troef je Harten 7 in de hand. Je speelt nu een kleine schoppen naar tafel. en laat Schoppen Aas spelen. Als de Heer onder het Aas valt, is het meegenomen. Maar dat gebeurt niet. Nu ga je Ruiten Heer spelen, Ruiten Tien naar Ruiten Vrouw in de hand, dan Ruiten Aas, en de laatste ruiten uit de hand. Als iemand een ruiten troeft met de Heer (de laatste troef die bij de tegenpartij zit) dan mag die harten naspelen in de dubbelrenonce (op tafel geen harten, in de hand ook niet, zodat je op tafel kunt troeven, en in de hand een klaver kunt weggooien), of de tegenstander speelt klaver. Dan ‘vindt’de tegenpartij Klaver Vrouw voor jou. Troeft de tegenpartij jouw ruiten niet, dan troef jij de laatste ruiten, die nog niet hoog is, op tafel. En speelt schoppen. De tegenpartij mag uit twee kwaden weer iets kiezen.

Ik had een blinde vlek. Zomaar gemist, deze bijna 100% speelwijze. Bijna, omdat één van de tegenstanders drie troeven zou kunnen hebben, en de ander geen. Je trucje lukt dan niet. Maar, daar moet je niet vanuit gaan, van dat zitsel.

Aan het eind van de avond bleek dat we nog 1 paar onder ons hebben weten te houden, van de 64 paren. Na 3 avonden staan we toch nog op een gemiddelde van 50%.