In 1987 heeft de CPNB, Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, een Publieksprijs voor het Nederlandse boek in het leven geroepen. Die prijs werd toegekend aan een persoon voor zijn of haar hele oeuvre. In 1988 kreeg Annie M.G. Schmidt die prijs. Merkwaardig genoeg kreeg ze die in 1991 nog een keer. Voor haar oeuvre….

Vanaf 1992 tot 2000 werd de prijs omgedoopt tot Trouw Publieksprijs. Aan een afzonderlijk boek wordt nu de prijs toegekend. Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een groslijst van de meest populaire boeken van het afgelopen jaar zes boeken, de zes nominaties. Het publiek kiest vervolgens uit deze zes nominaties het boek, dat Boek van het Jaar genoemd mag worden. Natuurlijk is men vrij om een eigen keuze in te brengen, zolang het maar een Nederlandstalig boek betreft, maar de kans dat zo’n boek prijswinnaar wordt, is uiterst klein. Dan heb je toch wel een groot netwerk nodig.

In 2001 gaat de NS de prijs sponsoren. Die gaat dan ook de NS Publieksprijs heten. De opzet blijft hetzelfde. Met dien verstande dat in 2006 een Kernjury van 300 mensen in het leven geroepen wordt. De Kernjury vormt een afspiegeling van het Nederlandse lezerspubliek. Je mag je er zelf voor opgegeven. De NS Publieksprijs wordt toegekend aan het boek dat door zowel het publiek als de Kernjury het hoogste wordt beoordeeld. Komen de winnaars van beide groepen niet overeen, dan wordt er een totaalklassement gemaakt. Een boek kan alleen winnen als deze in beide uitslagen voorkomt. Ik vraag me dan toch af, hoe dat met vrije keuze boeken gaat. Misschien dat de Kernjury pas in actie komt nadat de stemmingsperiode voor het publiek afgelopen is.

Gisteren was de laatste dag voor het publiek om te stemmen op een boek voor de NS Publieksprijs 2010.
De zes nominaties:
* Suzanne Vermeer – Cruise
* Franca Treur – Dorsvloer vol confetti
* Erwin Mortier – Godenslaap
* Simone van der Vlugt – Op klaarlichte dag
* Ernest van der Kwast – Mama Tandoori
* Vasco van der Boon/Gerben van der Marel – De vastgoedfraude.

De auteur van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van €7500,00 en een NS-jaarabonnement 1e klas. Het boek krijgt de titel Boek van het jaar 2010.

Er was enige commotie rond Ernest van der Kwast: Suzanne Vermeer zou een pseudoniem van Ernest van der Kwast zijn, dus als Suzanne de prijs zou winnen, dan zou Ernest op moeten draven….Ook zou Ernest stemmen gekocht hebben, dwz dat hij mensen zou belonen als ze op hem zouden stemmen. Wat er van waar is, ik weet het niet. Uitgevers spreken de geruchten tegen. Feit is, dat het wel een stukje publiciteit opgeleverd heeft.

Ik heb ook gestemd. Een vrije keuze op een boek dat nog moet uitkomen, maar wel in 2010:
* Siska Mulder – Na Delphine

Ik heb het altijd vreemd gevonden dat iets tot beste uitgeroepen wordt van een bepaald jaar, terwijl het jaar nog (lang) niet afgelopen is.

Siska heeft een prettige schrijfstijl. Thrillerachtig. Ik heb ‘Doof’ gelezen. Haar eerder geschreven boek ‘Zus’ ligt op de stapel ‘nog te lezen’…Ze twitterde dat het haar heel leuk leek om de prijs volgend jaar te winnen. Dat ik maar alvast flink campagne moet voeren….Bij deze dus.

Hoewel: als het goed is komt er in 2011 een boek uit van Tania Heimans. Titel nog niet bekend. Ook zij heeft een schrijfstijl die mij zeer aanspreekt. Dat wordt dus vechten….

Komende maandag 18 oktober wordt de winnaar van de NS Publieksprijs 2010 bekend gemaakt.

Update 18 oktober:
Simone van der Vlugt heeft met ‘Op klaarlichte dag’ de NS Publieksprijs gewonnen.