Ik heb er toch even over moeten nadenken. De kwestie van het dubbele paspoort. Een paar jaar geleden kwam die boven tafel toen Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb gesommeerd werden door Geert Wilders om, als ze dan toch fiere Nederlanders zijn, hun tweede paspoort in te leveren. Ja, want als ze blijven rondlopen met het andere paspoort, hoe kun je ze dan nog vertrouwen…? Geert Wilders, allochtonen, Turkije, Marokko. De hoek waaruit de wind waait, is bekend. Er ontstonden pittige discussies. Niet alleen Wilders eiste dat het tweede paspoort van de staatssecretarissen ingeleverd moest worden, ook Rutte was daar een fervent voorstander van. Uiteindelijk mochten Albayrak en Aboutaleb hun tweede paspoort gewoon houden.

In het huidige kabinet is beroering ontstaan over het tweede paspoort van Marlies Veldhuijzen van Zanten. Ze is in Zweden geboren, en heeft nog steeds een Zweeds paspoort, naast het Nederlandse. Ook hier woorden van afkeuring door Wilders. Rutte deed daar eigenlijk niet moeilijk meer over. Er werd nog wel een debatje gewijd aan het probleem, maar een motie van wantrouwen, zoals in 2007, werd niet ingediend.

Een dubbel paspoort. Ach, je hoort erover, maar je staat er eigenlijk nooit bij stil. Het heeft grote voordelen. Als je na jaren terug gaat naar je roots, het land waarvan je nog een tweede paspoort hebt, hoef je lang zoveel burocratische wegen niet te bewandelen, als wanneer je dat tweede paspoort niet zou hebben. Zo kun je met een tweede paspoort makkelijker een huis aanhouden in het oorspronkelijke land. Enzovoorts.

Er zijn veel mensen die een tweede paspoort hebben, misschien zelfs wel een derde. En dat is prima zo. Ook al woon je in Nederland, het hart blijft meestal daar, waar je opgegroeid bent. Niet moeilijk doen.

Maar ja, nu heb je het zover geschopt, dat je Nederland kunt gaan vertegenwoordigen op wat voor gebied dan ook. Financiën bijvoorbeeld. We kennen de Icesave-affaire van IJsland. Stel dat uitgerekend de persoon die vanuit Nederland over die problemen moet onderhandelen, ook een IJslands paspoort heeft…? Hij/zij zal te goeder trouw de honneurs waarnemen, maar toch, om een zweem van belangenverstrengeling weg te nemen, is het prettig als de persoon in kwestie over slechts één paspoort beschikt. Met andere woorden: voor bewindslieden is het aan te bevelen om slechts met één paspoort door het leven te gaan.

Ik kan me dan ook wel vinden in het opiniestuk van Malou van Hintum…