Halloween wordt met horror geassocieerd. Niet zo gek, want er is een tijd geweest dat mensen geloofden dat de geesten van de doden terugkwamen op aarde om bezit te nemen van de levenden. Meestal gebeurde dat op 31 oktober. Om onherkenbaar voor de geesten te zijn, kleedden ze zich in de meest vreemde kledij. Bovendien moest de verkleedpartij zodanig zijn, dat de geesten ervan zouden schrikken. Horrorachtige taferelen dus, begeleid door angstaanjagende geluiden.
Dat verkleden tijdens Halloween, een festijn dat inmiddels folklore geworden is, dat gebeurt nog wel, maar de reden….nee, daar maalt men niet meer om.

Zo heb je ook nachtelijke tochten. Een sliert mensen die een uitgeholde pompoen met zich mee dragen, waarin een brandend kaarsje. De pompoen vervangt de lampion. De pompoen heeft een vorm, die uitermate geschikt is om zodanige gaten in te snijden, dat er een afschrikwekkend gezicht tevoorschijn komt. Een brandend kaarsje in de holle pompoen, verspreidt aldus een apart licht. Dit alles om ook weer de geesten op afstand te houden…

In de dierentuin van Johannesburg in Zuid-Afrika zagen we een gebouwtje in de vorm van een pompoen met ramen als ogen. Zuid-Afrika, het land van de geesten. Misschien dat het gebouwtje niet voor niets deze vorm heeft gekregen….: