In de Volkskrant van afgelopen zaterdag, 20 november 2010, stond een interview met Johan Cruijff. Over leiderschap, over Ajax, over Van Basten, over zijn vader, enzovoorts. Deel 3 in een serie over de kunst van het leidinggeven.

Het artikel opent Cruijffiaans:
Een zeventje omringt zich met zesjes, zegt Johan Cruijff, want daar steekt hij gunstig bij af. Maar een negen zoekt altijd een tien. Want die is niet bang. Die weet dat hij goed is, en wil alleen maar beter worden.

In een kader, onder INKOMEN zegt hij:
Geen idee. Ik heb de ballen verstand van financiën. Ik heb heel veel verstand van geld in mijn vak…enzovoorts

Toen ik dat laatste zinnetje las, moest ik denken aan een item van de Ombudsman van afgelopen vrijdag, 19 november 2010. Een toen 15 jarige jongen had een website gebouwd, waarbij ‘voetbal’ de hoofdrol speelt. Om zijn site op te leuken, had hij wat rondgesnuffeld op het web, kwam al surfend regelmatig een foto van Johan Cruijff tegen. Van achter genomen, juichend. Waarschijnlijk vlak na een doelpunt. Hij besloot die foto ook op zijn site te plaatsen.
Op een bepaald moment kreeg hij een brief van de fotograaf van deze foto, waarin hem gesommeerd werd om maar even €1000,00 op diens rekening over te maken, omdat hij onrechtmatig de foto gebruikt had. Het auteursrecht was geschonden. De jongen snapte er echter niets van, hij was die foto op verschillende sites op het web tegengekomen, dus hoezo auteursrecht? Hij liet het op z’n beloop.

Toen kwam er een deurwaarder: de kosten liepen omhoog naar €4000,00. Belachelijk. Dat vond onze websitebouwer ook. Hij schakelde de Ombudsman in. Die heeft in ieder geval bereikt dat de fotograaf in gesprek met de jongen wil.

Wie de Ombudsman gemist heeft, en dus ook het betreffende item, kan dat hier nog bekijken…

Auteursrecht….’niets uit deze uitgave mag…’ en dan volgt een hele opsomming van je niet mag. Als je een DVD afspeelt, komen woorden van deze strekking ook in beeld. Ook op de hoesjes van muziekCD’s. Ergens kan ik me dat nog voorstellen. Je bent op dat moment in de beslotenheid van een boek, film of muziekstuk.

Het internet, dat vind ik toch een ander verhaal. Internet is open. Ik denk dat voor internet het begrip ‘auteursrecht’ op de schop moet.

Er zijn trouwens programmaatjes die ervoor zorgen, dat je een bepaalde foto, of een bepaald artikel gewoonweg niet kùnt kopiëren.