De nicht van AM heeft een week bij ons gelogeerd. Nicht M woont en werkt inmiddels ruim 20 jaar in Spanje. Heel soms komt ze even over naar Nederland. Nu was ze er om enkele financiële dingen te regelen.

Waar ze maar niet aan kan wennen, is het weer: dat rillerige, miezerachtige weer. En als de zon dan eens lekker in de zomer schijnt, dan is het meteen broeierig. Afgelopen week had ze niet veel geluk: er was veel motregen.

Ze had een autootje gehuurd om allerlei bekenden her en der te bezoeken. Als het zo uitkwam, namen wij haar in onze auto mee. Tijdens één van die ritjes bracht ze naar voren, dat het haar opviel dat Nederland zo open is. Die openheid was ze helemaal ontwend.
Kijk naar dit rijtje huizen: nergens gordijnen voor de ramen, veel plakplastic om toch enige inkijk tegen te gaan, maar als je moeite zou doen, kun je van voor naar achter het hele huis doorkijken….zo open. Nergens traliewerk. Of rolluiken.

Voor ons is dat zo gewoon. Je bent eigenlijk van je à propos als je een (woon)huis tegenkomt met rolluiken voor de ramen, of tralies.

Ik vind, dat we dat zo moeten houden, die openheid.
Laten we er trots op zijn.