De boekenweek 2011 is begonnen. Thema dit jaar: (auto)biografiën en curricula vitae.

‘Hier kan ik wel een boek over schrijven’ is een gezegde dat al snel gebezigd wordt, en helaas soms ook nog in de praktijk uitgevoerd. Ik ben niet zo van de biografie, dan wel autobiografie, dat moge duidelijk zijn. Ik geef toe, een goed geschreven analyse van het leven van personen die er historisch gezien toe doen, is nuttig. Bedoeld als een soort naslagwerk. Maar ja, de normen worden veel vager: het begrip ‘bekende persoon’ rekt op. Over elke nitwit wordt wel iets geschreven. En wil niemand over jou schrijven, nou dan doe jij het toch zelf….Het vindt nog aftrek ook. Ik snap dat niet.

Mart Smeets was een paar avonden geleden te gast bij Pauw en Witteman. Hij heeft thuis wel meer dan 300 (auto)biografiën. Er zullen bijzondere boeken tussen zitten, daar twijfel ik niet aan. Verguld was hij met een biografie over Jaap Stam, de voetballer die bij Manchester United op zijn hoogtepunt was. Het was nota bene een Engelsman die het boek geschreven heeft.
Over Mart Smeets zal vast ook nog wel iets op papier komen.

Het is nu wachten op iemand die mijn leven niet aan de vergetelheid wil ontrukken. Voor hem of haar de kosten, voor mij als appeltje voor de dorst de helft van de opbrengst wanneer het boek eenmaal in grote oplages in de boekhandel opgestapeld ligt, en verkocht wordt natuurlijk…..’Gerrit, de man van 1 meter 90′