Er belde iemand aan, die na het opendoen meteen maar met de deur in huis viel: ‘Van welke energiemaatschappij neemt u uw gas en electriciteit af?’ Na het antwoord van Essent kon hij zijn stokpaardjes berijden:
– U weet toch dat Essent door de RWE overgenomen is, dat Essent nu in Duitse handen is? Dat moet u toch niet willen, want dan betaalt u de prijzen die in Duitsland gelden. U kunt toch beter overstappen naar een Nederlandse energieleverancier?
– En weet u wel, dat u nu hoge transportkosten moet betalen, omdat de stroom uit Duitsland moet komen?
– U kunt echt hondenden euro’s per jaar besparen, als u nu overstapt.

Na zo’n intro kun je toch niet anders dan horen wat hij nog meer te vertellen heeft. We lieten hem rekensommetjes maken op basis van ons gemiddeld maandelijks verbruik van gas en stroom. Gegeven de prijzen van Essent en Eneco. Wat betaalt u nu per maand? O, kijk, bij Eneco betaalt u maar zoveel.
– Ooo, zitten er in het maandelijks voorschot van Essent ook de meterkosten, netwerkkosten en energiebelasting verwerkt? Ja, nee, dat zijn bedragen waar wij geen invloed op hebben, die betaalt u bij ons ook. Nee, dan wordt het verschil kleiner….
– Ooo, de bedragen die u noemt zijn inclusief 19% BTW? Die moeten in de berekening voor Eneco nog bijgeteld worden….Maar, u moet toegeven dat een voordeel van uiteindelijk 5 euro per maand toch mooi is?

Tja, op papier nog wel, maar wie weet wat je verder nog te wachten staat. Toch twijfelden we, niet zozeer vanwege zijn introductiepraatje, want daar klopt niet veel van, maar vanwege het (geringe) financieel gewin. We lieten een contract invullen om over te stappen. Alles was al getekend, maar toen moest hij met onze telefoon zijn hoofdkantoor bellen. Alle gegevens die net op papier stonden, moesten nog eens door één van ons via de telefoon herhaald worden. Ja, toen werden we argwanend: hij kan wel iedereen gebeld hebben. Achteraf nachecken op onze vaste telefoon is niet mogelijk.

Het contract werd verscheurd, we besloten niet over te stappen.