De molen draait door. Zie ook hier en hier.
Uit de stukjes die gehaald zijn met de bronchoscopie en op kweek gezet, is niets bijzonders gekomen.
Ik heb echter een dik been. Eigenlijk al jaren, maar meestal op momenten dat het warm was. Dat dikke ging na verloop van tijd weer weg. de laatste tijd blijft het been dik. Er moet een oorzaak zijn waarom het been zoveel vochtophopingen geeft.

Gisteren ben ik bij de cardioloog geweest. Echo, hartfilmpje, fietstest. De verdikte hartspier was al bekend. Die doet verder geen kwaad; zorgt enkel voor wat hogere bloeddruk. De hartpomp functioneert normaal. Als die niet goed functioneerde, zou dat een verklaring kunnen zijn voor de vochtophoping. Wel moest de fietstest stopgezet worden: de energie was er nog wel, maar de bloeddruk werd zo hoog van de inspanning, dat men het raadzamer achtte om er een punt achter te zetten. Maar ja, dat verklaart nog steeds het vocht in het been niet. Het andere been is ook wel wat dikker, maar niet zo uitgesproken. De cardioloog heeft wel plaspillen voorgeschreven, pillen die er voor zorgen dat ook de bloeddruk wat lager wordt.

Afgelopen vrijdag heb ik vier buisjes bloed laten aftappen. Daar is niets bijzonders uit gekomen. De cardioloog kwam erachter dat vergeten was om naar de waarden van het eiwit in het bloed te kijken: als die te laag zou zijn, zou dat ook een verklaring kunnen zijn. Maar vandaag ontzenuwde de longarts die theorie: als er te weinig eiwit in het bloed zou zitten, dan zou het hele lichaam wat dikker moeten zijn.

De foto die de longarts heeft laten maken van de Thorax X laat een verbetering zien ten opzichte van de laatste foto, ruim een maand geleden. Voorlopig is de longarts uitgepoept. Ze wil me weer over een half jaar zien.

Ze heeft wel een verwijzing naar de internist meegegeven. Die moet kijken hoe het met de bloedvaten in het been gesteld is. Kleppen kunnen lekken. Ze verwacht dat het toegaat naar steunkousen. In ieder geval is de internist de derde specialist die zich over het dikke been gaat buigen. Dat zal ergens in september worden, zo liet het afsprakenbureau van de Interne Geneeskunde me weten.

Ik krijg nog bericht.