Niet dat we de auto waarin we nu rijden zat zijn, allerminst. Toch hebben we ons afgelopen vrijdag geöriënteerd op een andere auto. Een autootje die valt in de A-label klasse. Zo één waar geen BPM voor betaald hoeft te worden, omdat-ie onder een bepaalde norm qua CO2-uitstoot valt. En waar geen wegenbelasting voor betaald hoeft te worden. Tenminste, in ieder geval tot en met 31 december 2013 niet.

We zijn in enkele showrooms van autodealers geweest. Weinig A-labels, of toch nog redelijk aan de prijs. Bij de Fiatdealer stond een Fiat Panda. Opvallend geel kleurtje, leuk geprijsd, en in voorraad. Je moet wel even ‘het oog wil ook wat’ buiten beschouwing laten. We mochten een proefritje maken.

We lieten een offerte maken.

Kunnen we dan van jullie 0% financieringsregeling gebruik maken? Dat we een bepaald bedrag alvast betalen, en dat we de rest binnen 2 jaar in maandelijkse termijnen aflossen? Dat kan wel, maar daar moeten jullie dan wel 150 euro voor betalen, om voor die regeling in aanmerking te komen. Je moet dat zien als transactiekosten. In feite blijkt dat er gerekend wordt met 1,5% rente, maar je mag het zo niet noemen.

En als we onze auto inruilen?

Toen kwam het: omdat op de verkoop van de Fiat Panda al zoveel korting zit, wordt er minder gegeven voor de inruil van de Kia Rio, die we nu hebben. Zou er minder korting op de verkoop zitten, dan zou de inruilwaarde omhoog gaan. Een kromme redenering.

We hebben de Kia op Marktplaats gezet, om te kijken wat men er nog voor over zou willen hebben. Er zijn al biedingen, die ruim boven de inruilwaarde liggen, die de Fiatdealer er voor wil geven.

Natuurlijk is het de vraag of de biedingen uiteindelijk reëel blijken te zijn.

We denken nog even na, alvorens we de overstap naar de Fiat Panda maken.