Het lijkt wel toeval. Ik hoor veel over chocola de laatste tijd. Het is nog eens bevestigd dat chocola, met name pure, goed is voor de gezondheid. Dat het zelfs bepaalde vormen van kanker schijnt te voorkomen.

Vanaf volgende week is Parijs het decor van twee aansprekende manifestaties op het gebied van chocola.

Allereerst het wereldkampioenschap voor chocolademakers van 19 tot 21 oktober 2011. Het gebruik van chocola in al zijn creatieve toepassingen. Nederland wordt daarin vertegenwoordigd door Frank Haasnoot. Het thema is ‘cacao, het geschenk van de Quetzalcoatl’. Quetzalcoatl is de Azteekse slangengod van de wind. Ik heb een item bij RTL Boulevard gezien, waarin Frank Haasnoot al iets van zijn creaties heeft getoond. Inderdaad, je kunt je fantasie met zo’n thema ver doorvoeren.

Van 20 tot 24 oktober is er in Parijs ook een evenement geheel gewijd aan alles dat te maken heeft met chocola. Het staat bekend als de Salon du Chocolat. Vooral voor mensen die passie hebben voor chocola. Het proces van het maken van chocola via de cacao, tot het consumeren ervan. Er zijn modeshows waarbij chocola mede als basis gebruikt wordt voor de kleding. Natuurlijk zijn er allerlei workshops. Er worden zelfs massages met chocola gegeven.

Gisteravond hoorde ik op de radio dat de grootste reep van de wereld gemaakt is. Goed voor een vermelding in het Guiness Book of Records. Er zouden 50 mensen 10 uur lang in de weer zijn geweest met emmers gevuld met vloeibare chocola om de reep tot stand te brengen. In een plaatsje in Engeland. Ik heb er niks van op internet kunnen vinden. Wel heb ik gevonden dat het Amerikaanse World’s Finest Chocolate een poging gedaan heeft om met het maken van een chocoladereep in het Guiness Book terecht te komen. Een maand geleden was het nog wachten op ‘goedkeuring’. De fotoreportage geeft een mooie indruk van hoe zoiets tot stand komt.

Zoals alle creaties van het wereldkampioenschap chocolamaken na afloop ‘gewoon’ de kliko in gaat, zo zal dat blok chocola ook wel op de stort eindigen. Ik neem tenminste niet aan dat iemand zijn/haar tanden erin zal zetten.

De kleinere stukjes chocola echter, laat maar komen. Liefst puur, met hazelnoot.

Update 25 oktober 2011: Frank Haasnoot is wereldkampioen geworden.