In de flyer staat: Bazouq Tilburg is een beleving die je meevoert in andere sferen.
Die bewering is ietwat overdreven, maar dat het een multicultureel karakter heeft, dat staat buiten kijf. Een kraampje met bakbenodigdheden om taarten en cupcakes te bakken, staat naast een kraam die tweede hands spullen verkoopt waarvan de opbrengst voor Oost-Europa is. Een kraam waar zelfgemaakte kaarten en servetten verkocht worden, staat naast een bijenhouder die eigengemaakte honing verkoopt. Een kraam die zelfgemaakte sieraden verkoopt, staat naast een kraam waar het oude ambacht van het spinnen van wol getoond wordt. De wereldwinkel had ook een kraam. Er waren vele verschillende eetmogelijkheden: Hongaars, Turks, Grieks, Nederlands, Oosteuropees, enzovoorts.

In een aparte ruimte werd een toneelstukje opgevoerd met twee matrassen. Heel origineel. Er werden workshops gegeven. Onder andere het omhoog blazen van vierkante lapjes voile. Kinderen vonden het heel leuk, maar de achterliggende gedachte hiervan is me niet duidelijk. Of met een diabolo leren spelen. Op de catwalk kregen een aantal politici de gelegenheid campagne te voeren, nou ja, ze moesten het wel hebben over ontwikkelingssamenwerking. Ook op de catwalk buikdansen, en de uitsmijter van de dag: de Elvisband. Een band die in eigen stijl covers van Elvis ten gehore brengt.

Het was gezellig op Bazouq Tilburg. Het had een hoog braderie gehalte, dat wel, maar het had niet de sfeer van een rommelmarkt. Juist de entertainmentactiviteiten (we hebben ze niet allemaal gezien, omdat we wat later op de dag binnenwandelden) en de workshops met name voor de kinderen, zorgden voor een meerwaarde.

Het ging de organisatoren er vooral om, om met Bazouq iets op poten te zetten waarbij via een nieuwe vorm van social enterprise startende innovatieve ondernemers, mensen die een baan zoeken, vrijwilligers en jongeren die een stageplaats zoeken, zich presenteren en anderen ontmoeten. Dat duurzame projecten een kans krijgen, en dat het een podium biedt voor talentontwikkeling, muziek, dans en toneel. Dat komt op de bezoeker niet over, maar dat geeft niet. Kennelijk heeft Bazouq ergens wel iets geraakt, want er kwamen ongeveer 6000 mensen op het evenement af.

Enkele impressies: