Gisteravond ging ‘De Rekenkamer’ over de prijs van een kopje koffie in een luxe koffiebar. Want wat is koffie nu eenmaal: wat bonen, gemalen, en water. Eventueel suiker en melk erbij. Dat hoeft niet veel te kosten.

Dat blijkt ook wel. De gemiddelde prijs van een kop koffie (€3,20) in zo’n luxe bar, wordt slechts voor een fractie gedragen door de koffie. De rest is beleving, personeelskosten, huur, enzovoorts.

Als iets nieuws in de luxe koffiebar werd de filterkoffie gepresenteerd. Er staan een aantal koffiepotten op een rijtje, filterhouder en filterzakje op de pot, verschillende smaken gemalen koffie, en een ketel met heet water. de klant mag zelf het water opschenken op de koffie in het filterzakje. Over de prijs werd niet gesproken.

Filterkoffie, iets ‘nieuws’. Wij zijn ermee opgegroeid. Als we kamperen, drinken we nog steeds koffie op deze manier. Standaard in de kampeeruitrusting zitten een thermosfles, een filterhouder en filterzakjes. De eerste keer altijd weer even de verhouding koffie en opgeschonken heet water uitproberen voor de juiste smaak…niet té sterk.

Ik kan me vergissen, maar ik denk dat luxe koffiebars vooral bezocht worden door hippe jongeren. Voor hen zal de manier van koffie drinken via het koffiefiltersysteem een ware beleving zijn. Lekker retro…..