Ruim een jaar geleden zijn we overgestapt van analoge TV naar digitale TV. ‘Dat wordt de standaard’, aldus Ziggo. Meteen de telefoon en het internet laten inkapselen tot een 3-in-1 variant. En alles bleef het keurig netjes doen. Nou ja, de TV heeft hikjes. Dat schijnt te horen, als je digitaal kijkt.

Ter introductie van het overschakelen naar de digitale TV mochten we twee maanden naar de specifieke filmzenders kijken. Zenders, die normaal gesproken €19,95 per maand extra kosten. Partner heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt in ieder geval een aantal films op te nemen. Er komen geen slechte films op die zenders, maar na een week heb je het wel gezien. Herhalingen, heel weinig nieuwe aanvoer. Zo is er ook een database waaruit je films of documentaires op afroep kunt laten spelen. Van hetzelfde laken een pak.

Onlangs belde iemand van Ziggo met een aanbod: er waren drie HBO-zenders aan het digitale pakket toegevoegd. Als je die wilde bekijken kostte dat normaal gesproken €15,00 per maand extra, maar nu voor twee maanden €7,50. De HBO-zenders brengen naast films ook series en documentaires. Het leek partner wel wat.

Eerlijk gezegd: niks nieuws onder de zon. Ook weer veel herhalingen. Af en toe een aardige film, of een goede documentaire. Maar niet om een bedrag van €15,00 per maand extra te rechtvaardigen.

Er is echter iets anders aan de hand: we hebben al een paar keer meegemaakt dat een opgenomen film van een HBO-zender wel aangeeft dat-ie opgenomen is, maar niet afspeelt. Naar aanleiding van onze klacht hierover raadde Ziggo ons aan de TV terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Maar ja, toen moesten er bij het opnieuw opstarten codes ingevoerd worden. Sommige wisten we nog, andere gokten we.

Nu spelen de films en documentaires in de database van de HBO-zenders ook niet meer af. (Deden ze eerst wel). Zijn we in de weer geweest met HBO, kunnen we daarna geen programma’s via Uitzending Gemist meer bekijken of films uit een andere database. Moeten we eerst weer een tijdje gewoon naar TV kijken.

Kortom, afgezien van het feit dat de HBO-zenders geen toegevoegde waarde hebben op het al aanwezige aanbod, zorgen de zenders ook voor veel ander ongemak.