In de afgelopen maanden heeft de KRO zowel de eerste twee series van The Killing als de serie The Bridge uitgezonden. The Killing van Deense makelij, The Bridge van Deens/Zweedse makelij. In Denemarken en Zweden worden misdaadseries gemaakt die duidelijk een eigen signatuur dragen. Niet te vergelijken met de CSI’s of zo. Ik herinner me The Kingdom, een thrillerachtige serie die zich in een ziekenhuis afspeelt. Meesterlijk.

The Killing heeft Sarah Lund als hoofdpersoon, een atypisch figuur, dat alle harten steelt door haar truien. The Bridge heeft ook atypische hoofdpersonen: Saga Noren en Martin Rohde. Juist hun vervreemdende persoonlijkheden maken deze series zo bijzonder om te volgen, afgezien van de spanningsopbouw.
Killing 3 is inmiddels op DVD te verkrijgen. Voor Bridge 2 schijnen we nog even te moeten wachten.

De begintune van The Bridge klinkt heel dromerig, maar ook ietwat mystiek.
Het blijkt ‘Hollow Talk’ van de Choir of Young Believers te zijn.

Met de beelden van een spreeuwenzwerm heel rustgevend:

http://www.youtube-nocookie.com/embed/Vy7yuj-UrNI?rel=0