Koeien, varkens en kippen worden ter meerdere eer en glorie van de consumptie speciaal gefokt. Daar doen niet veel mensen moeilijk over. Nou ja, gedurende de tijd dat de beesten in ons midden zijn, moeten de beestjes wel een levenswaardig bestaan hebben.

De afgelopen dagen is West-Europa opgeschrikt door meldingen dat in verschillende consumptie-artikelen paardenvlees verwerkt zit. Nu is foutief labelen nooit goed, want als je rundvlees verwacht te eten, en het blijkt paardenvlees te zijn, dan is er iets mis.
(Wat ik me afvraag: hebben de consumenten echt geproefd dat het geen rundsvlees was, wat ze aten?)

Maar wat is er tegen paardenvlees? Het paard wordt niet speciaal gefokt voor de consumptie. Meestal wordt van paard consumptievlees gemaakt na bewezen diensten. Dus ethisch kun je er eigenlijk geen bezwaar tegen hebben, tegen het eten van paardenvlees. Vroeger lag het paardenvlees gewoon in de vitrines van de slagerij. Wij werden er nogal eens op uit gestuurd om een onsje paardenrookvlees te kopen, die was toch lekkerder dan rundsrookvlees. Paardenvlees is magerder en schijnt gezonder te zijn.

Tegenwoordig kun je nergens meer paardenvlees krijgen. Of je moet goed zoeken. In sommige restaurants staat paard nog wel op het menu, maar je hebt meer kans ergens struisvogel op het menu aan te treffen.

Kortom, je moet niet voor de gek gehouden worden bij wat je denkt te eten, maar de commotie rond paardenvlees op zich snap ik niet.