Wij zagen een bol liggen in de Waal, toen we in Nijmegen waren om de lopers van de Vierdaagse in te halen. We vroegen ons af of het een kunstobject was, of dat die toch een functie had. Het bleek een statement.

Peter Smith heeft van lege petflesjes een bol gemaakt, die de wereld moet verbeelden. De globe. Bij evenementen als de Vierdaagse worden veel flesjes water meegenomen en opgedronken. De goeden zullen hun lege flesje bij zich houden, maar de meesten gooien ze weg. Je ziet het ook de wielrenners in de Tour de France doen. Veel plastic afval. Plastic dat in rivieren terecht komt, drijft af, komt in zee terecht. Wordt onderdeel van de plastic soep.

Deze bol moet de mensen bewust maken van het plastic afval.

Maar ja, als je zo’n bol ziet liggen, denk je daar allemaal niet aan, dan denk je aan een kunstzinnige uiting…