Volgende week hebben de scholen herfstvakantie, althans hier in Brabant. Om alvast aan die vakantie te wennen, kreeg de school van kleindochter gistermiddag al vrij. Of wij haar konden opvangen.

We hoorden dat het Erfgoed Depot Riel heel leuk zou zijn, zowel voor oud als voor jong. En dat klopte. Je stapte in een tijd, ver terug. De opzet was te speels om het met een museum te vergelijken, maar veel van wat we zagen zouden in een museum niet misstaan. Wat je zag mocht je in je handen houden, er iets mee doen, enzovoorts. Er was een puzzeltocht, eigenlijk voor kinderen, maar de ouderen hadden er ook moeite mee. Je moest herkennen welk fotodetail waar bij hoorde, en antwoord geven op een bijbehorende vraag.
Je mocht piano spelen, of orgel spelen. Er stonden flipperkasten. Daar moest je weliswaar geld inwerpen, maar een feest van herkenning kwam boven. (Ooit had ik zelf een flipperkast op mijn kamer.)
Kleindochter vond het ook geweldig. Ze was helemaal in haar element toen we een ruimte betraden, die omgetoverd was in een klein klaslokaaltje, met die houten bankjes met een potje inkt in het midden. Ze heeft met een griffel geschreven, met een kroontjespen en met een veer. Natuurlijk speelde ze ook schooljuf, en gaf met krijt rekensommen op het bord op.Het was leuke ervaring.