Ook niet ver van Epe ligt het Kröller-Müller Museum. Midden in het nationale park De Hoge Veluwe. Jaren geleden hebben we het museum bezocht. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. We gingen het park in bij Hoenderloo en gingen het weer uit bij Otterlo.

De beeldentuin. Dat blijft voor ons toch het hoogtepunt van Kröller-Müller. Vele kunstuitingen liggen/staan er natuurlijk al jaren, maar er wordt van tijd tot tijd nieuw bloed bijgezet. Het is vooral lekker langs de beelden te slenteren. Zonnetje op je hoofd. Wat wil je nog meer.Het woord ‘beeld’ moet je niet te letterlijk nemen. Al lopend kom je plots een mobiel huis tegen van Joep van Lieshout. Die uitstulping, dat is je slaapkamer….Beroemd is natuurlijk de ‘Jardin d’Email’ van Jean Dubuffet. Destijds hebben we over de tuin gelopen. Glooiend. Als het geregend heeft moet je goed opletten. Dan wil het wel eens glad worden. Nu was het verboden om naar boven te gaan. De emailtuin is aan restauratie toe. Het onderzoek hoe dat het beste kan gebeuren, loopt nog. Om lekkages te voorkomen zijn bepaalde scheuren met ducttape afgeplakt.In het museumgebouw zelf waren een paar zalen ingericht met een speciale tentoonstelling van werken van Vincent van Gogh. Zijn vroege werk is heel somber, nou ja, somber, de werken zijn heel donker. Dat verandert in zijn latere werken. Er was veel te doen over een schilderij met zonnenbloemen in een vaas (niet bij deze tentoonstelling te zien), dat die zonnebloemen nooit in die vaas hebben kunnen staan, zonder dat de vaas zou vallen. Welnu, wij zagen een schilderij met ‘Blauwe bloemen in een vaas’ (titel). Hetzelfde verhaal zou je voor dit schilderij kunnen houden.

We hadden de rest van de zalen gelaten voor wat ze waren. Te lang buiten gedwaald.
We vonden het ook wel goed geweest. Bovendien geeft dat een reden nog eens terug te komen…