We vonden het wel weer eens leuk om opnames van Tussen Kunst en Kitsch bij te wonen. Niet dat we zelf nou dingen hadden om te laten beoordelen, of anderszins, maar gewoon vanwege de entourage. We hebben al eerder zo’n Kunst-en-Kitsch-dag meegemaakt. Toen ging je gewoon naar zo’n manifestatie toe, zonder je vooraf aangemeld te hebben. Tegenwoordig is de belangstelling zo groot, dat je van te voren moet aangeven dat je komt. Bovendien moet je lid worden van de AVRO (nu AVROTROS). We hadden het ervoor over. De zus van partner ging mee. Die had nog wel iets.

Natuurlijk leek ons de locatie van de Markthal in Rotterdam geweldig om daar de Kunst-en-Kitsch-dag mee te maken, maar die was al snel uitverkocht.
Het alternatief werd het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Iedereen die binnenkwam kreeg een nummertje, waarna je naar de kantine geloodst werd. Kopje koffie werd aangeboden. Het wachten was op de aankondiging dat de nummers van (in ons geval) 251 tot 300 naar binnen konden. Mensen die schilderijen of prenten bij zich hadden, moesten eerst naar een ruimte waar een voorselectie plaatsvond. Dat kon inhouden dat verteld werd naar welke desk je moest voor nadere informatie over je kunstwerk, of om je op voorhand al te vertellen dat het geen zin heeft om je werk ergens te laten zien. Wij hadden ook een schilderij bij ons: ‘het is wel decoratief, maar daar is alles mee gezegd.’ Dus….
Met een prent kwamen we wel verder, maar al snel werd ook die hoop de bodem ingeslagen: ‘Deze Ben van Berkel bedoelde het wel goed, maar hij heeft het niet goed uitgevoerd…’

Een grappig detail vond ik dat het zilver beoordeeld werd door de heer Aardewerk. Die moest vaak zijn loep erbij pakken, zoals iedereen eigenlijk.

Er zijn twee soorten opnames: die aan de desks zelf, en die in de ruimte waar Nelleke van de Krogt acte de présence geeft. Wij zijn getuige geweest van de desk-opnames. Bij de voorbereiding van één van die opnames prepareerden de opnamemensen het schilderij onderste boven op de ezel. Gelach natuurlijk toen de expert nietsvermoedend begon, maar verbaasd midden in de zin ophield.

We zijn vergeten te vragen wanneer de opnames van deze dag op TV komen.